
"Ruim je kamer nou eens op!" Onze moeders zeiden het niet voor niets. Rommel doet wat met je. Vaak onbewust en ongemerkt. Je hoeft niet meteen een Marie Kondo te worden. Creëer ruimte in je hoofd met een opgeruimd huis.
Wat doet een rommelig huis met je?
Een rommelige leefomgeving kan leiden tot het gevoel dat je grip verliest. Geen grip hebben is een directe trigger van stress. Constant geconfronteerd worden met wanorde kan het moeilijk maken om te ontspannen omdat je in een chaos leeft. Wanorde beïnvloedt je productiviteit doordat het meer moeite kost om dingen te vinden en het je concentratievermogen negatief beïnvloedt. Ook heeft een rommelig huis een negatieve invloed op je humeur en emotioneel welzijn. En dat beïnvloedt je energie negatief. Dus om terug te komen bij je energieke zelf, is het een goed idee om ongewenste chaos in je huis te lijf te gaan.
Waarom ruimen we dan toch niet altijd op?
Hoe komt het dat we het ondanks de negatieve gevolgen lastig vinden om een opgeruimd huis te behouden? De belangrijkste oorzaak: geen energie hebben om óók nog je huis op te ruimen, naast al het andere dat je al moet. Of geen tijd hebben. Tel daarbij op dat veel mensen last hebben van uitstelgedrag. Vooral puber zijn daar meesters in. "Doe ik straks!" Alleen wil het maar geen straks worden... Soms is de wanorde al zo overweldigend geworden, dat je gewoon niet weet waar je moet beginnen. Je wilt wel, maar hoe dan?!
Hoe krijg ik een opgeruimd huis?
Het goede nieuws: opruimen is geen hogere wiskunde. Het is vooral een kwestie van dóén. Beginnen een gaan. Zoals voor alle grote klussen die gedaan moeten worden, of dat nou op je werk is of thuis, geldt: begin klein. Begin klein en kort: besteed 15-20 minuten aan een hoek of een kastje waar de rommel je het meest stoort. Werk op deze manier in kleine stappen je hele huis door.
Ontspullen
Neem een grote vuilniszak en begin met alles weg te gooien wat je niet nodig hebt. Houd alleen dat wat je echt nodig hebt en waardeert. Alles wat zonde is om weg te gooien en nog een tweede leven heeft, kan je naar de kringloop brengen of op marktplaats zetten. Weggooien wat jou niet meer dient zorgt niet alleen voor een opgeruimd huis, maar ook voor ruimte in je hoofd.
Categoriseren en organiseren
Na het ontspullen is het tijd om dat wat je houdt, te sorteren en organiseren. Doe dat op een manier die voor jou logisch en efficiënt is. Pennen bij elkaar in een bakje, kantoorspullen in een mand, papieren in ordners, je verzameling porseleinen olifantjes in een doos (als je ze niet weg wilt doen). Het gebruik van opbergbakken en manden kan hierbij helpen. Doe eens inspiratie op bij Ikea; daar zijn ze meester in het organiseren van kasten en lades en voor een klein prijsje doe jij ze dat zó na
Volhouden: hoe hou je je aan deze nieuwe gewoonte?
Om je een opgeruimd huis te houden, ben je na je opruimactie niet klaar. Je zult moeten blijven opruimen, en je huisgenoten moeten aansporen om op te ruimen. Anders is je hele klus voor niets geweest. Eigenlijk gaat het hier over niets meer en minder dan het aanleren van een nieuwe gewoonte. En dat is lastig. Lees deze blog over het aanleren van nieuwe gewoontes, met tips om vol te houden. Deze tips gaan je ook bij je nieuwe gewoonte "huis opruimen" helpen!
Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd
De grootste winst van al dat opruimen is de ruimte die je daarmee creëert in je huis en in je hoofd. Een opgeruimde omgeving geeft rust. Het vermindert prikkels (=stress), geeft controle en gewoon een lekker gevoel. Weten waar je alles kunt vinden, niet meer zoeken, niet meer afgeleid zijn door rommel, scheelt je een heleboel energie en tijd. Zo brengt een opgeruimd huis je weer een stapje terug naar je energieke zelf. Geniet van de ruimte die ontstaat!
Wil jij ook meer rust en ruimte in je hoofd en daardoor meer energie hebben? Mijn boek Terug naar je energieke zelf gaat daarover. Lees hier meer over het boek. Liever meteen aan de slag met opruimen? Dan is de online cursus Oergezonde Leefomgeving iets voor jou. Ontdek hem hier.