
De plaats waar we wonen, werken en onze vrije tijd doorbrengen, heeft een aanzienlijke invloed op onze gezondheid en energie. Zorg dat je leefomgeving een positieve invloed heeft en je geen energie kost.
De invloed van luchtkwaliteit
Een van de meest voor de hand liggende manieren waarop je leefomgeving je gezondheid beïnvloedt, is via de luchtkwaliteit. Luchtvervuiling, veroorzaakt door bijvoorbeeld industrie en verkeer, kan leiden tot luchtwegaandoeningen zoals astma en bronchitis. Langdurige blootstelling aan slechte luchtkwaliteit kan zelfs het risico op hart- en vaatziekten en vroegtijdige sterfte verhogen. Het is dus voor het behoud van een goede gezondheid prettig om te wonen in gebieden met schone lucht. Dit heb je echter niet altijd in de hand. Wat je in dat geval kunt doen is maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren en als je buiten bent, zoveel mogelijk groene ruimtes op te zoeken.
Hoe is het binnenshuis gesteld?
Ook de luchtkwaliteit in je huis is belangrijk. Ventileren zorgt voor een beter, frisser binnenklimaat waar schimmels minder kans hebben. Zorg voor voldoende afzuiging en ventilatie tijdens het koken, om de stoffen die vrijkomen tijdens bakken en braden direct af te voeren. Gebruik geen pannen met teflon; die geven niet alleen schadelijke stoffen af aan de lucht, maar ook aan je eten. En dat is niet goed voor je gezondheid.
iets anders, rommel zorgt voor afleiding. En afleiding kost energie. Lees over troep, opruimen en rust in je hoofd deze blog.
Zoek gezonde, groene ruimtes op
De aanwezigheid van groene ruimtes in je leefomgeving, zoals parken en bossen, heeft aantoonbare voordelen voor je gezondheid. De kleur groen heeft een kalmerende werking. In een natuurlijke omgeving kan je beter ontspannen. Wandelen, hardlopen, spelen, zwemmen: tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je gezondheid. Het verbetert je stemming, versterkt je immuunsysteem en vermindert het risico op depressie. Dat is het effect van "forest bathing": het heilzame effect van plantenstoffen waaraan je wordt blootgesteld in de natuur. Woon je in stedelijk gebied en heb je geen of een kleine tuin, zoek dan regelmatig het bos, een park of de heide op.
Vergroen je tuin of balkon
Maar ook dichterbij huis kan je zelf iets doen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Denk aan planten in huis en op je balkon en het vergroenen van je tuin. Tegels eruit en plantjes erin. Je kunt er zelfs een eetbare tuin van maken, waarin je je eigen gezond groentes kweekt. Tips voor een groene tuin of balkon lees je in deze blog.
Dit doet lawaai met je
Geluidsoverlast kan ook van invloed zijn op je gezondheid. Langdurige blootstelling aan lawaai, zoals verkeersgeluiden of industrieel lawaai, kan leiden tot slaapstoornissen en stress. de voortdurende prikkels van geluid zetten je als het ware altijd "aan". Onlangs is er bij mij in de buurt wekenlang geheid. Iedere dag, de hele dag. Knettergek werd ik ervan, ookal wist ik dat het weer over zou gaan. Heb je last van omgevingsgeluid, en weet je dat het niet tijdelijk is, probeer dan eens het gebruik van noise cancelling headphones, goede oordoppen voor 's nachts om rustiger te slapen en zoek regelmatig de stilte op, bijvoorbeeld in het bos. Zo creëer je broodnodige momenten om even tot rust te komen.
Schadelijke stoffen in voeding, lichaamsverzorging en schoonmaakmiddelen
Ongemerkt krijg je meer schadelijke stoffen binnen dan je denkt. Via je voeding en alles waarmee je huid in aanraking komt. Ons lichaam wil zo snel mogelijk weer van deze stoffen af. Dat doet het door deze te ontgiften, en dat kost energie. Voorkomen is beter; vermijd dus liever schadelijke stoffen door zoveel mogelijk biologisch te eten, geen voedingsmiddelen in plastic maar in glas te bewaren en natuurlijke en troepvrije verzorgingsproducten, cosmetica, luchtverfrissers en reinigingsmiddelen te gebruiken.
Ook je sociale omgeving heeft invloed
Je gezondheid wordt niet alleen beïnvloed door fysieke aspecten van je leefomgeving, maar ook door je sociale omgeving. Mensen zijn sociale wezens. De aanwezigheid van sterke sociale banden met familie en vrienden zorgt voor een betere mentale en emotionele gezondheid. Aan de andere kant kan sociaal isolement in een omgeving met weinig sociale interactie leiden tot een verhoogd risico op depressie en angst. Voel je je vaak eenzaam in de buurt waar je woont, zorg dan dat je regelmatig op bezoek kunt bij familie of vrienden, of nodig ze bij jou thuis uit. Kijk of je aansluiting kunt vinden bij mensen uit de buurt, via bijvoorbeeld een buurthuis, sporten, muziek maken of een andere hobby. Mensen zijn van nature geen eenlingen. We hebben andere mensen nodig, dus zoek ze op!
Dus: onderschat het belang van je leefomgeving niet
Je leefomgeving heeft een aanzienlijke invloed op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Wees je bewust van factoren in je leefomgeving die je welzijn kunnen beïnvloeden en kijk wat je zelf kunt doen om ze te verbeteren. Of het nu gaat om vaker schone lucht opzoeken, vaker het bos in, oordopjes om geluid te weren of wat vaker kletsen met de buuf, elke stap die je zet brengt je weer dichter bij je energieke zelf.
Aandacht voor leefomgeving is één van de 7 stappen uit mijn methode om weer gezond en fit te worden. Ontdek ze in mijn boek Terug naar je energieke zelf: in 7 stappen gezond, fit en mindful. Meteen praktisch aan de slag met je leefomgeving? Dat kan met het online programma Oergezonde leefomgeving.