
Misschien heb je al eens eerder geprobeerd om gezonder te gaan eten of meer te gaan bewegen. Nam je je op de zoveelste 1 januari voor dat het dit jaar ècht zou gaan lukken je leefstijl aan te pakken. Zelfs als je vastbesloten bent om je gedrag te veranderen, stranden goede bedoelingen vaak voordat ze vruchten kunnen afwerpen. Een cruciale reden hiervoor is het ontbreken van een duidelijk doel. In deze blog onderzoeken we waarom het zo belangrijk is om duidelijke en haalbare doelen te stellen wanneer je nieuwe gewoontes wilt aanleren en je gedrag wilt veranderen.
Helderheid geeft richting
Het stellen van heldere, specifieke doelen helpt je om precies te begrijpen wat je wilt bereiken. Als je vaag bent over wat je wilt veranderen, is het moeilijk om gerichte actie te ondernemen. Bijvoorbeeld, als je zegt: "Ik wil gezonder gaan leven," is het moeilijk om te bepalen wat dat betekent en wat dat allemaal omvat. Maar als je zegt: "Ik wil elke dag minstens 30 minuten wandelen," heb je een specifiek, duidelijk doel om naartoe te werken.
Haalbaarheid motiveert
Het stellen van haalbare (aanvaardbare, zo je wilt) doelen is van cruciaal belang voor je motivatie. Als je jezelf verwachtingen oplegt die je niet kunt waarmaken, is de kans groot dat je gefrustreerd raakt en opgeeft. Het is belangrijk om doelen te stellen die uitdagend zijn en binnen je bereik liggen. Dit geeft voldoening wanneer je ze bereikt en motiveert om door te gaan. Dit vraagt enige zelfkennis: ken jij jezelf goed genoeg om te weten wat voor jou haalbaar is of niet? Het is ook belangrijk je niet door anderen te laten beïnvloeden bij het stellen van je doelen. Het zijn immers jouw doelen, niet die van iemand anders. Jij moet er voor 100% achter kunnen staan.
Meetbaarheid zorgt voor succes
Maak je doelen altijd meetbaar. Zorg dat je je voortgang kunt bijhouden naar je eindpunt. Dit helpt je om gemotiveerd te blijven en je aan je plan te houden. "Ik wil mijn leefstijl aanpassen" is niet heel meetbaar, omdat aanpassen geen specifiek doel is. "Ik wil over drie maanden meer energie hebben doordat ik elke nacht aaneengesloten 7 uur slaap" is zowel specifiek als meetbaar. Dat is een duidelijk doel!
Realistische doelen voorkomen teleurstelling
Wanneer je doelen stelt, is het belangrijk om realistisch te zijn. Dit hangt samen met haalbaarheid. Als je te ambitieuze doelen stelt die niet realistisch zijn, zijn ze op voorhand gedoemd te mislukken. Dit kan leiden tot ontmoediging en opgeven. Het is beter om klein te beginnen en geleidelijk aan je doelen aan te passen naarmate je voortgang boekt. Dus als je bijvoorbeeld besluit om meer groenten te gaan eten, dan is het realistischer om als eerste doel te formuleren dat je voortaan dagelijks 300 gram groenten gaat eten dan om je doel meteen op 1000 gram te stellen.
Tijdsgebonden doelen geven urgentie
Doelen moeten een tijdlijn hebben om een gevoel van urgentie te creëren. Als je geen duidelijke deadline hebt, is de kans groot dat je je doelen voor je uit blijft schuiven. Het wordt dan een soort vrijblijvend streven. Dus verbind altijd een einddatum aan het behalen van je doel en maak een tijdlijn naar deze einddatum toe. Een voorbeeld van een specifiek, haalbaar, meetbaar, realistisch en tijdgebonden doel is: Ik wil me over drie maanden meer ontspannen voelen dan nu, door iedere dag één uur tijd voor mezelf te nemen dat ik invul met een activiteit die mij helpt te relaxen.
Een duidelijk doel helpt bij nieuwe gewoontes
Dus: het stellen van heldere, haalbare doelen is essentieel als je nieuwe gewoontes wilt aanleren en je gedrag wilt veranderen. De methode van een SMART doel stellen helpt daarbij. Dit is precies hetgeen hierboven is beschreven: Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar (=haalbaar), Realistisch en Tijdgebonden. Daarmee heb je een duidelijke route om te volgen en is de kans groot dat je gemotiveerd blijft terwijl je vooruitgang boekt. Deze keer gaat het je wèl ècht lukken! Dankzij je SMART doelen en als steuntje in de rug mijn boek ;-).