
Groene omgevingen met bomen, planten en struiken hebben een positief effect op je gezondheid en welzijn. Bestaat jouw tuin of balkon voor een groot deel uit tegels? Tover hem om in een groene oase met deze tips.
Vergroen met diverse beplanting
Wat past in jouw tuin of op jouw balkon? Dat is in de eerste plaats afhankelijk van de ruimte die je hebt. Zelfs op enkele vierkante meters kan je al veel groen toevoegen. Een variatie in verschillende soorten (kleinere) groene struiken en planten zorgt voor een rijkere biodiversiteit en trekt verschillende insecten en vogels aan. Vergroen je tuin of balkon en maak er een levendige plek van.
Hoe leuk is het om niet alleen een groene, maar ook een eetbare tuin te creëren? Voeg eetbare planten zoals kruiden, groenten en fruit toe aan je tuin of balkon. Naast biodiversiteit en een smakelijke toevoeging aan je maaltijden, stimuleren ze ook een gezonde leefstijl. Kies voor biologisch gekweekte planten, dat is beter voor jou en voor insecten zoals vlinders en bijen. Ik legde een jaar geleden een voedselbosje van 4m2 aan. Dezelfde zomer kon ik al oogsten. Ik kijk alweer uit naar het groeiseizoen!
Creëer hoogteverschillen
Vergroen je tuin of balkon met potten en plantenbakken van verschillende hoogtes om diepte en dimensie aan je groene ruimte toe te voegen. Heb je meer ruimte, combineer dan grotere heesters of bomen met lagere struiken, planten en bodembedekkers. Hierdoor kun je meer planten kwijt en het geeft een leuk visueel effect.
Als de ruimte het toelaat, vergroen je tuin of balkon dan met een boom. Bomen bieden niet alleen schaduw, maar ze verbeteren ook de luchtkwaliteit, verminderen geluidsoverlast en hebben positieve effecten op je mentale welzijn. Zelfs op een balkon kan je vaak al wel een boom kwijt, denk aan een olijfboom of een kleine fruitboom zoals een mini tree. Daarmee kan je zelfs een fruitige tuinafscheiding maken!
Vergroen met milieuvriendelijke materialen
Kies bij het vergroenen van je tuin of balkon voor duurzame, milieuvriendelijke en biologische materialen. Denk aan gerecyclede potten, regenwateropvangsystemen en herbruikbare materialen en aan natuurlijke bodemverbeteraars. Hoe natuurlijker, hoe fijner voor het bodemleven en insecten. En dus uiteindelijk ook voor jou.
Gezonde planten beginnen met goede grond. Kies voor hoogwaardige biologische potgrond en bodemverbeteraars. Ook leuk en duurzaam: vergroen je tuin of balkon nog eens extra door je eigen groenafval in een compostemmer te verzamelen en maak daarmee je eigen compost om de bodemstructuur te verbeteren.
Waterbesparing
Ga bewust om met water. Leg een efficiënt irrigatiesysteem, zoals druppelirrigatie, aan en sproei alleen in de avond en niet midden op de dag. Schaf een regenton aan om regenwater op te vangen. Heb je veel ruimte? Overweeg het aanleggen van een wadi (water afvoer drainage en infiltratie). Een wadi helpt zowel bij wateroverlast, door het water te verzamelen, als bij droogte, door het opgevangen water te verspreiden in de grond. Fijn in het grilliger wordende klimaat!
Nestkastjes en voederplekken
Niet alleen geweldig om naar te kijken, maar ook fijn voor het leven in je tuin of op je balkon: hang nestkastjes en insectenhotels op en creëer voederplekken. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt voor een levendigere omgeving.
Groene schuttingen en muren
Bedek betonnen muren, houten schuttingen of ijzeren omheiningen met klimplanten of een verticale tuin. Een verticale tuin maak je eenvoudig met plantenzakken of hangende plantenbakken en -potten. Of vergroen je tuin door je schutting te vervangen door een groene haag. Hiermee creëer je niet alleen privacy, maar draag je ook bij aan de groene uitstraling van je buitenruimte.
Een plek om te relaxen
Je tuin of balkon kan natuurlijk niet zonder plek waar je lekker kunt relaxen en genieten van al het groen om je heen. Maak een comfortabele zithoek met natuurlijke materialen, zoals een houten bank of stoelen. Sit back and relax en geniet van de positieve effecten op je humeur en gezondheid.
Aan de slag: vergroen je tuin of balkon
Met bovenstaande tips kan het niet mislukken. Creëer jouw eigen groene oase waarin je kunt ontspannen, genieten en verbinden met de natuur. Waarom dit belangrijk is, leg ik uit in mijn boek Terug naar je energieke zelf. Zorgen voor je leefomgeving is één van de 7 stappen op weg naar meer energie. Liever direct praktisch aan de slag? Dan is de online training Oergezonde leefomgeving iets voor jou.