
Wat je eet, heeft een grote invloed op hoe je je voelt. Ook tijdens de overgang, wanneer je wel wat extra energie kunt gebruiken. Ondersteun je hormonale balans en ontdek de relatie tussen overgangsklachten en voeding.
Waarom voeding belangrijk is tijdens de overgang
Tijdens de overgang verandert je lichaam. Je hormoonspiegels schommelen en je metabolisme (stofwisseling) vertraagt. Dit betekent dat ook je voedingsbehoeften anders worden. Voeding die je lichaam voedt en ondersteunt, helpt je hormonen beter in balans te houden. Ook draagt dit bij aan je energieniveau en je slaap.
Overgangsklachten en voeding: de kracht van oergezond eten
Oergezond eten is eten waar we de energie en ook bouwstoffen mee binnenkrijgen die we nodig hebben. En die ons niet onnodig energie kost of schade toebrengt. Oftewel: troepvrije, verse, biologische voeding van gezonde oorsprong en uit het seizoen. De basis bestaat uit groenten, fruit, noten en zaden, kruiden, vis, gevogelte, vlees en ei. Dit levert alle koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen die we nodig hebben. Daarnaast kan je in de overgang extra letten op je voeding. Daarmee kan je overgangsklachten verminderen. Voedingsmiddelen die hierbij kunnen helpen, zijn:
1. Fyto-oestrogene voeding
Fyto-oestrogenen zijn plantaardige stoffen met een oestrogeenachtige werking. Ze kunnen je lichaam dus helpen om de schommelingen van oestrogeenspiegels te reguleren. Voorbeelden van fyto-oestrogene voeding zijn:
- Gefermenteerde soja (zoals tempeh, miso en tamari)
- Lijnzaad
- Peulvruchten
- Noten en zaden (zoals amandelen en pompoenpitten)
2. Antioxidant-rijke voeding
Voeding rijk aan antioxidanten helpt je lichaam om ontstekingen te verminderen. Het ondersteunt ook je lever bij het afbreken van hormonen. Denk aan:
- Groene bladgroenten (bijvoorbeeld spinazie, boerenkool)
- Bessen (zoals bosbessen, frambozen)
- Kruiden zoals kurkuma en gember
3. Eiwitten
Eiwitten zijn essentieel voor het behoud van spiermassa. Dat is belangrijk, omdat spierverlies toeneemt tijdens de overgang. Goede bronnen zijn:
- Eieren
- Vis en gevogelte
- Plantaardige eiwitten zoals quinoa en kikkererwten
Welke voeding kan overgangsklachten verergeren?
Net zo belangrijk als wat je eet, is wat je beter kunt laten staan. Vermijd:
- Suiker en bewerkte koolhydraten: kunnen je bloedsuikerspiegel verstoren. Dat verergert hormonale schommelingen.
- Niet-biologische producten: bestrijdingsmiddelen bevatten vaak hormoonverstorende stoffen.
- Alcohol en cafeïne: kunnen symptomen zoals opvliegers en slaapproblemen verergeren.
Hoe maak je van gezonde voeding een gewoonte?
- Plan je maaltijden: Denk na over wat je gaat eten. Maak bijvoorbeeld een weekmenu. Zorg dat je alle ingrediënten in huis hebt.
- Prep je maaltijden: Heb je weinig tijd om te koken? Bereid je maaltijden dan op een eerder moment voor. Snij groenten alvast en bewaar ze in (glazen) bakjes in de koelkast.
- Zorg dat je altijd gezonde opties in huis hebt. Dit helpt om impulsieve, minder gezonde keuzes te vermijden.
Kleine aanpassingen hebben al invloed op overgangsklachten
Met kleine aanpassingen in je voeding kun al je veel doen om je beter te voelen. Kies bewust voor voeding die je lichaam voedt en ondersteunt. Dat maakt echt een wereld van verschil. Het vraagt wat doorzettingsvermogen, maar dat is het dubbel en dwars waard! het aanpassen van wat je eet, is één van de stappen die je kunt zetten om de overgang energiek door te komen. Over andere stappen die je kunt nemen lees je meer in deze blog.
Om de overgang naar de menopauze makkelijker te maken, helpt het om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Door je bewust te zijn van de fysieke en mentale veranderingen, kun je beter omgaan met overgangsklachten en jezelf de zorg geven die je nodig hebt. Hoe je dat doet, lees je in mijn e-book Energiek door de overgang. Download het hier: