
In mijn zoektocht naar een oplossing voor darmklachten besloot ik vier maanden lang geen vezels te eten en dus volledig dierlijk te eten. Oftewel, ik ging op het carnivoor dieet. Lees mijn carnivoor dieet ervaringen, resultaten en tips.
Waarom ik begon met het carnivoor dieet
In deze blog lees je meer over het carnivoor dieet. Het carnivoor dieet is populair vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen, zoals verbeterde spijsvertering, gewichtsverlies, spiertoename en meer mentale helderheid. Luister hier bijvoorbeeld een podcast over het carnivoor dieet bij MS. Het is echter ook controversieel vanwege het ontbreken van plantaardige voedingsstoffen en vezels. Daardoor is het niet voor iedereen geschikt. Ik besloot het te proberen en deel hier graag mijn carnivoor dieet ervaringen met je.
Mijn motivatie om dit dieet te proberen was simpel: chronische darmklachten. Ik heb chronische SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), waardoor mijn darmen slecht reageren op vezels. Opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen, lang op het toilet doorbrengen...ik noem maar een paar vervelende dingen. Op een carnivoor dieet eet je helemaal geen vezels meer. Nou, dat was te merken! Binnen korte tijd verdwenen mijn darmklachten volledig. Mijn darmen waren eindelijk rustig en mijn buik werd weer plat: een enorme opluchting. Letterlijk en figuurlijk.
Mijn ervaringen
Ik vond het in het begin best lastig. Want ja, wat moet je maken? Alleen maar vlees wordt al snel saai. Ik vond het eerst dan ook best een uitdaging om het smaakvol te houden. Aan de andere kant: ik houd niet van koken en een stukkie vlees in de pan is echt zó klaar. Niks moeilijks aan. Ik miste wel heel erg een to-go lunch die je koud kunt eten. Koud vlees vind ik echt niet lekker. Het carnivoor "brood" dat ik ontwikkelde (hier vind je het recept) hielp me door lunches op het werk heen. En was ook thuis een makkelijke oplossing.
Uit eten, verjaardagen, borrelen met vrienden en andere sociale gelegenheden waren wel wat ingewikkeld om volledig carnivoor te doen. Daar heb ik echt wel wat uitzonderingen op gemaakt. Voor mij zijn sociale gelegenheden erg belangrijk, en ik wil dan niet de uitzondering zijn. Dat is natuurlijk iets waar iedereen zijn eigen keuze in maakt.
Al met al waren mijn carnivoor dieet ervaringen wel positief. Toch kwam de klad erin. Daarover straks meer.
Wat de resultaten waren van het carnivoor dieet
Naast de verbetering van mijn darmklachten zag ik ook andere effecten:
- Spiergroei: het hoge eiwitgehalte in mijn dieet zorgde voor merkbare spierontwikkeling en spierkracht. Ik sportte veel in die periode en merkte snelle vooruitgang.
- Spierpijn: tegelijkertijd had ik erg veel last van spierspanning en spierpijn. Het verhogen van mijn inname van elektrolyten (minerale zouten) verhielp dit.
- Hormonen in de war: mijn overgangsverschijnselen verergerden, in plaats van te verbeteren. Later ontdekte ik dat dit kwam door het eten van te weinig vetten.
- Huidveranderingen: mijn huid veranderde van extreem droog naar extreem vet. Ik was er niet direct blij mee, maar het was ook niet echt vervelend.
- Haaruitval: na verloop van tijd begon mijn haar erg uit te vallen. Dit was voor mij een wake-up call dat mijn lichaam mogelijk tekorten ontwikkelde. Ik bleek inderdaad te weinig voedingsstoffen binnen te krijgen zonder extra voedingssupplementen.
- Vermoeidheid: ook voelde ik me in het algemeen vermoeider en minder energiek worden na verloop van tijd. Ook dat is niet de bedoeling en een signaal van tekorten. Met name vetten zorgen voor energie, dus extra vetten eten loste dit wel weer op.
Mijn carnivoor dieet ervaringen waren dus niet alleen maar positief. Ik ervaarde ook negatieve kanten. Dat, in combinatie met de zomervakantie waarin carnivoor eten een echte uitdaging was, maakte dat ik het toch niet langer heb volgehouden en weer terugviel op plantaardige voedingsmiddelen. Met helaas na verloop van tijd weer alle bijbehorende darmklachten...
Tips voor het carnivoor dieet
Op basis van mijn ervaringen heb ik een aantal tips voor je:
- Lees je in zodat je weet wat je te wachten staat
- Bereid je goed voor, dan is de kans van slagen groter
- Start op een moment waarop je weet dat je het een aantal weken goed zou kunnen volhouden
- Houd een weekmenu bij de hand (vraag hem onderaan deze blog aan!)
- Zorg dat je genoeg eet, vooral genoeg vetten, en suppleer met voedingssupplementen
Mijn kennis en ervaring met het carnivoor dieet bundelde ik in de Carnivoor Challenge, waarmee je begeleid kunt overstappen naar dit dieet. Daarin krijg je alles wat je moet weten, een plek om je vragen te stellen en om samen met anderen het carnivoor avontuur aan te gaan. Lees hier meer over de Carnivoor Challenge en doe mee!
Al met al: positieve ervaringen
Het carnivoor dieet heeft mij veel geleerd. Het allerfijnste vond ik dat mijn buik eindelijk rustig was. Toch vond ik het ook wel lastig vol te houden op de langere termijn. Als je chronische klachten hebt, kan het zeker het overwegen waard zijn. De beste graadmeter blijft toch altijd: hoe vóél je je? Wat vertelt je lichaam?
Inmiddels ben ik opnieuw gestart met het carnivoor dieet, omdat ik toch weer teveel last kreeg van mijn darmen van al die groenten. Deze keer neem ik mijn ervaringen van de vorige keer mee. Dus ik ben vol goede moed! Om je een beetje op weg te helpen, heb ik een carnivoor weekmenu gemaakt. Vul hieronder even je gegevens in en je kunt het direct downloaden. Eet smakelijk :-)!