Fasen van de overgang
Menopauze / Overgang
Femke van Doesburg
Menopauze / Overgang
01/09/2025
2 min
0

De verschillende fasen van de overgang

01/09/2025
2 min
0

De overgang of menopauze is een proces dat uit verschillende fasen bestaat. Dit proces kan 4 tot 10 jaar of langer in beslag nemen. De fasen van de overgang brengen unieke veranderingen en uitdagingen met zich mee. In welke fase zit jij?

1. Premenopauze

De premenopauze is de periode voorafgaand aan de overgang. Tijdens deze fase is je menstruatie nog regelmatig. Maar de eerste hormonale veranderingen kunnen al beginnen. Dit kan gebeuren in je late dertiger of vroege veertiger jaren. Hoewel je misschien nog geen duidelijke symptomen ervaart, bereidt je lichaam zich al voor op de overgang. Het is een goed moment om bewuster te worden van je leefstijl en gezondheid. En ook om jezelf optimaal voor te bereiden op de volgende fase.

2. Perimenopauze, een van de lastigste fasen van de overgang

  • Onregelmatige menstruaties
  • Opvliegers
  • Stemmingswisselingen
  • Slaapproblemen

Deze fase begint meestal ergens tussen je 40e en 50e levensjaar. Het kan een uitdaging zijn om met de onvoorspelbaarheid van je lichaam om te gaan. Maar het is ook een kans om meer te gaan voelen en inzicht te krijgen in wat jouw lichaam nodig heeft.

3. Menopauze

De menopauze zelf is geen periode, maar een moment. Het wordt officieel vastgesteld wanneer je 12 maanden achter elkaar geen menstruatie meer hebt gehad. Dit markeert het einde van je vruchtbare jaren. De gemiddelde leeftijd waarop dit gebeurt is 51 jaar. Tijdens deze fase stabiliseren je hormoonspiegels zich op een lager niveau. Het kan een emotionele mijlpaal zijn: het besef dat je niet meer vruchtbaar bent. Het markeert ook het moment van de veranderde rol die je in je verdere leven hebt. En daarmee biedt het de ruimte om je leven in een nieuw licht te bekijken.

4. Postmenopauze

De postmenopauze is de periode na de menopauze. Veel vrouwen merken dat de meest intense symptomen van de overgang in deze fase afnemen. Toch brengt de postmenopauze ook nieuwe aandachtspunten met zich mee. Bijvoorbeeld een verhoogd risico op botontkalking en hart- en vaatziekten. Dit is dan ook het moment om extra aandacht te besteden aan voeding, beweging en preventieve zorg. Tenslotte wil je nog heel wat jaren in goede gezondheid van het leven genieten, toch?

Hoe blijf je overeind tijdens deze fasen van de overgang?

Het is belangrijk om jezelf de tijd en ruimte te geven om de veranderingen te accepteren. Je moet er doorheen. De één heeft meer hormoonschommelingen en klachten dan de ander en daarmee zijn ook de uitdagingen persoonlijk. Meer over hormoonbalans in de overgang lees je in dit artikel. Door bewust om te gaan met je gezondheid, kan je zelf al veel doen om overgangsklachten en symptomen te verminderen. Zo kun je deze levensfase niet alleen doorstaan, maar ook benutten als een periode van persoonlijke groei.

Om de overgang naar de menopauze makkelijker te maken, helpt het om te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Door je bewust te zijn van de fysieke en mentale veranderingen, kun je beter omgaan met overgangsklachten en jezelf de zorg geven die je nodig hebt. Hoe je dat doet, lees je in mijn e-book Energiek door de overgang. Download het hier:


Reacties
Categorieën