
Als je terug wilt naar je energieke zelf, ontkom je er vaak niet aan om aanpassingen te doen aan je voeding. Ik help je op weg met dit heerlijke glutenvrije noten- en zadenbrood. Lees waarom zelfgemaakt glutenvrij noten- en zadenbrood een slimme keuze is, en ga aan de slag met het recept.
De voordelen van glutenvrij
Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge, en voor sommige mensen kan het problemen veroorzaken. Mensen met coeliakie of glutensensitiviteit moeten gluten vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Maar zelfs voor mensen zonder deze aandoeningen kan het verminderen van de gluteninname voordelen hebben, zoals verminderde opgeblazenheid en een lichter gevoel na de maaltijd. Gluten kunnen schadelijk zijn voor de cellen in je darmen. Daardoor kan de belangrijke darmbarrière worden aangetast. En dat heeft grote gevolgen voor je energie. Want je darmbarrière behoort buiten het lichaam te houden wat er niet in hoort. Als deze niet meer goed werkt en er toch stoffen je lichaam in weten te glippen die er niet horen, moet je lichaam (meer specifiek je immuunsysteem) daarop reageren. Dat kost bakken energie.
De voordelen van minder graan
Granen, en zeker het tarwe waarvan tegenwoordig ons brood wordt gemaakt, zijn doorontwikkelde gewassen waarvan de voedingswaarde enorm is terug gelopen ten opzichte van de oervarianten. Brood is daardoor vooral koolhydraatrijk: eerder een vuller dan een voeder. Noten zijn vele malen voedzamer dan granen en dat geldt uiteraard ook voor de gemalen versie (notenmeel). Dit notenbroodje geeft je dan ook veel meer energie dan een "lege" tarweboterham!
Hierom is dit zelfgemaakt glutenvrij noten- en zadenbrood een goed idee
Hier zijn enkele redenen waarom zelfgemaakt glutenvrij noten- en zadenbrood een slimme en gezonde keuze is:
- Notenmeel als basis: Door tarwemeel te vervangen door notenmeel, zoals amandelmeel, krijg je een brood dat rijk is aan gezonde vetten, eiwitten en vezels. Amandelmeel is van nature glutenvrij en voegt een heerlijke nootachtige smaak toe aan het brood. Het draagt bij aan een verzadigd gevoel en helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel weer honger hebt.
- Rijk aan antioxidanten: Noten en zaden bevatten antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen worden in kleine hoeveelheden geproduceerd als onderdeel van de normale stofwisseling van het lichaam, bijvoorbeeld tijdens ademhaling en de afbraak van voedingsstoffen. Externe factoren zoals blootstelling aan vervuiling, straling, roken, en ongezonde voeding ook bijdragen aan de productie van vrije radicalen. In hoge concentraties kunnen ze schade aanrichten aan onze cellen.
- Goede bron van mineralen: Amandelmeel is rijk aan mineralen zoals magnesium, dat essentieel is voor spier- en zenuwfunctie, en ijzer, dat nodig is voor zuurstoftransport in het bloed.
Recept: glutenvrij noten- en zadenbrood met amandelmeel
Ingrediënten:
- 200 g amandelmeel
- 30 g gemengde zaden (zoals zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad)
- Een theelepel wijnsteenbakpoeder
- Zout
- 4 eieren (of een vervanger voor een veganistische optie)
- 15 g honing
- 60 g ongezoete appelmoes
- 30 g kokosolie, gesmolten
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet een bakvorm in.
- Meng in een kom het amandelmeel, gemengde zaden, bakpoeder en zout.
- Mix in een aparte kom de eieren, honing, appelmoes en gesmolten kokosolie tot een glad mengsel.
- Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer tot alles goed gemengd is.
- Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak het brood in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 35-40 minuten, of tot een tandenstoker er schoon uitkomt.
- Laat het brood afkoelen alvorens te snijden en te serveren.
Dit zelfgemaakte glutenvrije noten- en zadenbrood is een heerlijk en voedzaam alternatief voor brood. De combinatie van amandelmeel en zaden zorgt voor lekker veel energie. Ik maak het iedere week wel een keer.. Experimenteer met verschillende zaden en noten om je eigen unieke draai aan dit brood te geven! Eet smakelijk :-).