Wat is het beste voedingspatroon? Vergelijk deze 5 diëten
Voeding speelt een grote rol in je gezondheid en energie. Maar wat is nou eigenlijk het beste voedingspatroon? Vergelijk de Schijf van Vijf, het carnivoor dieet, het ketogeen dieet, het mediterraan dieet en het paleodieet. Ontdek wat bij jou past.
Wetenschappelijk bewezen?
Allereerst: ik vind het belangrijk dat wat ik op mijn blog schrijf, een wetenschappelijke onderbouwing heeft. Voor wat betreft voeding is er geen enkel gebrek aan wetenschappelijke studies. Eerder een overdaad. Alle onderstaande voedingspatronen vinden een onderbouwing in de wetenschap, de een wat uitgebreider dan de ander. Wetenschap is dus als het gaat over voeding niet bepaald doorslaggevend in je keuze voor het beste voedingspatroon. Ook omdat studies elkaar niet zelden tegenspreken.
Wat kan dan wel de doorslag geven? Met name kennis over hoe je lichaam werkt. En hoe voeding fysiologisch werkt. Wat het het in je lichaam doet. En een stukje ervaring en uitproberen. En precies daarin heb ik me gespecialiseerd. Met die blik kijk ik dus ook naar verschillende eetwijzen.
1. De Schijf van Vijf: een typisch Nederlands en niet het beste voedingspatroon
De Schijf van Vijf is de officiële voedingsrichtlijn in Nederland. Deze voedingsrichtlijn wordt gebaseerd op internationaal tot stand gekomen voedingsnormen. Voedingsnormen worden vaak gebaseerd op voedselconsumptiepeilingen. Deze zijn een weergave van wat mensen gemiddeld eten. Dat zegt echter niets over de vraag of mensen daarmee genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Er is weinig bewijs dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van voedingsstoffen daadwerkelijk worden gehaald door de gemiddelde mens. Uit klinisch onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld de inname van folaat, vitamine C en calcium vaak onder de aanbevolen hoeveelheden ligt. De Schijf van Vijf adviseert een gevarieerd, meer plantaardig dan dierlijk eetpatroon met:
- Veel groenten en fruit.
- Volkoren granen.
- Magere zuivel.
- Vlees, vis, peulvruchten of vegetarische alternatieven.
- Onverzadigde, plantaardige vetten.
De Schijf van Vijf is makkelijk te volgen, omdat het aansluit bij hoe de meeste Nederlanders eten. Maar is het ook het beste voedingspatroon?
De Schijf van Vijf kijkt niet naar wat mensen nodig hebben voor een optimale gezondheid. Ook laat het veel ruimte om ongezonde keuzes te maken die buiten de Schijf van Vijf vallen. Je kunt gerust 3 keer per dag iets 'kleins' ongezonds eten. En daarnaast 3 keer per week iets groots. Dus dat maakt het niet het gezondste voedingspatroon.
2. Het Carnivoor Dieet: een volledig dierlijk voedingspatroon
Het carnivoor dieet is een volledig dierlijk voedingspatroon. Er worden geen planten gegeten en daarmee ook geen koolhydraten. Alle energie wordt uit eiwitten en vetten gehaald. Het is dan ook een behoorlijk extreem voedingspatroon. Ik probeerde het een tijdje uit. In deze twee blogs lees je mijn ervaringen:
Dit dieet zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel door het vermijden van koolhydraten. Een stabiele, lage bloedsuikerspiegel heeft een heleboel voordelen voor je gezondheid. En je voelt je er lekker energiek door. Ook zorgt het voor rustige darmen, doordat er geen vezels worden gegeten. Voor mensen met chronische darmproblemen kan het een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld als je vaak last hebt van buikpijn, krampen, opgeblazen gevoel en een slechte stoelgang. Maar ook bij SIBO, het prikkelbare darmsyndroom of een darmontstekingsziekte kan het rust geven in je buik.
Aan de andere kant is erg eenzijdig en mist het belangrijke voedingsstoffen uit groenten en fruit. Dan kan leiden tot tekorten als je geen supplementen neemt. Ook is het voor veel mensen moeilijk vol te houden. Daarom is het niet voor iedereen het beste voedingspatroon.
3. Het Ketogeen Dieet: voor lekker veel energie
Bij dit dieet eet je zowel dierlijke als plantaardige producten. Je eet heel weinig koolhydraten en juist veel vetten. Daardoor komt je lichaam in ketose. In deze staat verbrandt je lichaam vet in plaats van koolhydraten als brandstof. Dat levert lekker veel energie op. En je kunt er ook van afvallen. Ik wissel mijn eigen oergezonde voedingspatroon af met periodes van ketogeen eten.
Lees meer over het ketogeen dieet in deze blog: Het ketogeen dieet voor een gezonde energieboost.
Ook het ketogeen dieet zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel, met alle voordelen van dien. En vooral voor heel veel energie. Omdat het beperkt is in koolhydraten, is het niet altijd makkelijk vol te houden.
4. Het Mediterraan Dieet: alsof je op vakantie bent
Het Mediterraan Dieet heeft dezelfde uitgangspunten als Oergezond Eten en richt zich op verse, natuurlijke en onbewerkte voeding. Daarnaast is aandacht voor het klaarmaken een belangrijk aspect. En ook het samen eten. Net als in de landen waar deze voeding veel wordt gegeten. Het grote verschil met Oergezond Eten is dat het zich richt op voeding die in het Middellandse zeegebied veel wordt gegeten.
Lees meer over het mediterraan dieet in deze blog: Mediterraan dieet voor een gezond en energiek leven.
Door het verse, lokale, natuurlijke en onbewerkte voedsel is het mediterraan dieet goed voor je gezondheid en energie. Ook de vele gezonde vetten uit vis, olijven en noten dragen daaraan bij. Door de veelzijdigheid aan voedingsmiddelen krijg je makkelijk alle nodige voedingsstoffen binnen.
Het bevat wel relatief veel koolhydraten, granen, nachtschades (o.a. tomaten, aardappels, paprika) en peulvruchten. Niet iedereen gaat daar lekker op.
5. Het Paleodieet (Oergezond eten): het beste voedingspatroon?
Het paleodieet, dat ik heb vertaald naar Oergezond eten, is gebaseerd op de voeding van onze voorouders. Ook hierbij is het uitgangspunt vers, natuurlijk en onbewerkt. Je eet:
- Veel groenten en fruit.
- Eiwitten en vetten uit vlees, vis en eieren.
- Gezonde plantaardige vetten uit bijvoorbeeld noten, kokos, olijven en avocado’s.
- Geen bewerkte producten zoals margarines, koek en snoep (tenzij zelf gemaakt).
- Geen of heel beperkt granen, zuivel, nachtschades, peulvruchten en geraffineerde suikers.
Oergezond eten is met recht een oergezond en misschien wel het beste voedingspatroon. Door het verse, natuurlijke en onbewerkte voedsel is het goed voor je gezondheid en energie. Ook de vele gezonde vetten dragen daaraan bij. Door de veelzijdigheid aan voedingsmiddelen, krijg je alle nodige voedingsstoffen binnen. Het is daardoor ook makkelijk vol te houden.
De afwezigheid van snelle koolhydraten uit granen en geraffineerde suikers zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarnaast zorgt de afwezigheid van granen, zuivel, nachtschades en peulvruchten voor rustige darmen. Hoewel het niet onder een koolhydraatarm dieet valt, bevat het veel minder koolhydraten dan de Schijf van Vijf. Ik kan geen nadelen bedenken van dit voedingspatroon. Het is lekker, gezond, gevarieerd en goed vol te houden; wat wil je nog meer?
Wat is voor jou het beste voedingspatroon?
Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het paleodieet heeft de voordelen van andere eetpatronen, maar niet de nadelen. Het is troepvrij, voedzaam, enorm gevarieerd en bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Het heeft mij 10 jaar geleden op weg geholpen om van mijn gezondheidsklachten af te komen en weer gezond te worden. Wat mij betreft is dit het beste voedingspatroon dat voor veel mensen goed te doen is.
Heb je veel last van je darmen, bijvoorbeeld doordat je weinig vezels kunt verdragen, SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), prikkelbaredarmsyndroom, de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebt? Dan kan het carnivoor dieet het beste voedingspatroon voor jou zijn.
Wil je graag minder koolhydraten eten en vind je het niet erg om een wat beperkter dieet te volgen? Het ketogeen dieet is dan het beste voedingspatroon voor jou.
Ik heb in de loop der jaren geleerd mijn voeding aan te passen aan mijn behoeften. Hoe je dat doet, ontdek je vanzelf als je wat langer oergezond eet. Dan ga je voelen wat je lijf nodig heeft en waar je minder goed op gaat. En dat is precies wat je wilt. Want dan kan je zelf aan de knoppen draaien om je energie op peil te houden. En switchen van het ene naar het andere voedingspatroon, maar net waar je behoefte ligt.
Ontdek hoe Oergezond Eten jouw energie en gezondheid verbetert. In mijn online training ‘Meer energie met Oergezond Eten’ leer je stap voor stap hoe je de principes van Oergezond Eten makkelijk toepast. En krijg je voor de rest van de leven regie over je energie en gezondheidsklachten.