Burn-out: met deze 5 tips ondersteun je je lijf optimaal
1,3 miljoen mensen in Nederland kampen met een burn-out. Vaak ligt de nadruk op het oplossen van het mentale aspect, maar wist je dat er ook een lichamelijk verhaal aan een burn-out zit? Deze kant blijft vaak onderbelicht. En dat is jammer, want juist door de lichamelijk kant ook aan te pakken, gaat het herstel vele malen sneller.
Lichaamssystemen uit balans
Aan het ontstaan van een burn-out gaat een periode vooraf waarin het lichaam zijn uiterste best doet om je op de been te houden. Het spreekt daarvoor al zijn energie en reserves aan. Met als gevolg dat voedingsstoffen in grote getale worden gebruikt. Een aantal organen en systemen, zoals het stresssysteem en de bijnieren, krijgt het dan zwaar te verduren. Daardoor raakt het lichaam uit balans. Het heeft tijd nodig om de achterstand in te halen en de balans terug te brengen. Het lichaam moet allereerst in de ‘herstelstand’ komen voordat er sprake kan zijn van daadwerkelijk herstel en je terug bent bij je energieke zelf. Wat daarvoor nodig is, verschilt van persoon tot persoon. Het is ook afhankelijk van de mate waarin de burn-out zich heeft ontwikkeld.
Tip #1: Stressvermindering en ontspanning
Een eerste belangrijke factor in de behandeling van een burn-out is de vermindering van stress. Dat doe je door het wegnemen van de stressfactoren en het zorgen voor heel veel ontspanning. Wat ook helpt: dingen doen waar je blij van wordt. Denk klein en binnen je mogelijkheden. Neem een warm bad, lees een lekker, geniet van een paar zonnestralen. Maak een klein wandelingetje, slaap eens uit of doe een middagdutje. Doe iets leuks met vrienden, kijk een mooie film of serie, mediteer… Het belangrijkste: doe dingen die je leuk vindt.
Tip #2: Voeding: eiwitten
Het eten van gezonde, herstellende voeding is belangrijk in het herstel. Veel en verse groenten en fruit, kwalitatief goed vlees, gevogelte of vis. Eet weinig tot geen suiker en chemische toevoegingen. Ook granen, peulvruchten en dierlijke zuivel kan je beter even laten staan. Dat zorgt voor minder lichamelijke stress (voeding kan óók zijn stress voor je lijf). Belangrijk bij een burn-out is de inname van ruim voldoende (1,5 tot 2 maal je lichaamsgewicht in grammen per dag) kwalitatief goede eiwitten. Dit haal je uit vlees, vis en kip van dieren die flink bewogen hebben.
Tip #3: Voeding: groenten
Bij het eten van zoveel eiwitten is het wel van belang om te voorkomen dat je lichaam verzuurt. Dat doe je door ook veel groenten en fruit te eten: 750 - 1000 gram per dag. Verwerk ze in soep en smoothies om er meer van binnen te krijgen. Maar ook hier geldt dat het allerbelangrijkste is: doe wat je kunt en laat aanpassing van je voeding geen extra stress met zich meebrengen. Meer over het toevoegen, schrappen en vervangen van voedingsmiddelen op een manier waar je geen stress van krijgt, lees je in mijn boek.
Tip #4: Aanvulling van je voeding
Lukt het niet om zoveel eiwitten, groenten en fruit te eten, dan kan je ook een eiwitpoeder gebruiken als aanvulling en een multimineralencomplex slikken. Ook andere aanvulling op je voeding kan een tijdje handig zijn. Vaak kunnen voedingssupplementen die de voedingsstoffen aanvullen die in grote hoeveelheden worden verbruikt bij een burn-out, een snelle verbetering geven. Denk naast de eiwitpoeder en een multivitaminen en –mineralencomplex aan een vitamine B-complex, zink, magnesium en kruiden die een rustgevende werking hebben of die slaap ondersteunen. Ga nooit op eigen houtje aan de slag met allerlei supplementen, maar laat je informeren door iemand die er verstand van heeft. Wil je meer weten, stuur me gerust een berichtje.
Tip #5: Beweging
Het is belangrijk om in beweging te blijven. Zoek een vorm van dagelijkse beweging die leuk vindt. In je eentje of met anderen; als het maar niet als verplichting voelt. Wandel je graag? Heb je een spelcomputer met dans- of fitnessspelletjes? Misschien hou je van fietsen, of ga je graag zwemmen of hardlopen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je het leuk vindt, dat je een rustig tempo aanhoudt en dat je je lichaam niet overbelast. In deze periode is starten met intensief sporten bij de sportschool (of starten met hardlopen als je dat nog nooit hebt gedaan) geen goed idee, omdat dit alleen maar extra stress is voor je lichaam.
Terug naar je energieke zelf
Pas je deze tips toe naast het aanpakken van de mentale oorzaken die tot de burn-out hebben geleid, dan heb een een integrale aanpak van de oorzaken. Daarmee herstel je sneller en duurzamer en kom je terug in balans. Lees in mijn boek hoe je energieke zelf terugvindt en gezond, fit en mindful wordt en blijft.