Bouwstoffen in je voeding: koolhydraten

Koolhydraten zijn belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam. Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot glucose en leveren daarmee de brandstof die alle lichaamscellen nodig hebben. Het lichaam functioneert het beste als 22 tot 40 % van de energiewaarde van onze voeding uit koolhydraten bestaat. Dat is een vrij grote range. Hoeveel koolhydraten je precies nodig hebt is sterk afhankelijk van de verwerking ervan in je lichaam. Iedereen is anders en sommige mensen verwerken koolhydraten nou eenmaal beter dan anderen.

De belangrijkste bronnen van koolhydraten zijn groenten, knollen, wortels en fruit. Deze voedingsmiddelen zorgen meteen voor vezels, die onmisbaar zijn in een goede spijsvertering. Andere vormen van koolhydraten, zoals suiker en alle andere vormen van geraffineerde koolhydraten, heeft ons lichaam niet nodig.

In principe zijn alle soorten groenten en fruit een geschikte bron van koolhydraten. Er kunnen redenen zijn om een aantal plantensoorten met mate of helemaal niet te eten. Dit betreft granen, peulvruchten en groenten uit de nachtschade-familie. Waarom sommige mensen deze planten beter niet kunnen eten, leg ik uit in deze post: “Waarom granen, peulvruchten en nachtschades niet voor iedereen geschikt zijn“.

Heb je behoefte aan meer zetmeelhoudende groenten, kies dan voor zoete aardappel (bataat), taro (Chinese aardappel), cassave of bakbanaan als bijgerecht.

Eet dagelijks zoveel mogelijk kleuren groenten en fruit: de verschillende kleurstoffen (bioflavonoïden) hebben allemaal weer hun eigen gezondheidsvoordelen. Hoe meer variatie, hoe beter dat voor ons lichaam is. 120 verschillende planten in 10 dagen tijd eten is een mooie uitdaging! Verse, biologische groenten en fruit uit het seizoen bevatten de meeste voedingsstoffen. Kijk eens of je in de buurt je groenten en fruit direct bij de boer kunt halen; dat scheelt niet alleen enorm in de voedingswaarde maar ook in de kosten! De markt is ook een goed alternatief. Verder bestaan er diverse online aanbieders van biologische groentepakketten die je kunt laten thuisbezorgen of in de buurt kunt afhalen.

Vertel eens, waar koop jij jouw groenten en fruit? Heb je misschien nog tips of een leuk recept met heel veel groenten? Deel het ineen reactie!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *