Recept: wortel-selderijsalade

Wortelsalade

Gisteren deelde ik een artikeltje waarin je kon lezen wat de voordelen zijn van het eten van carotenoïden. Carotenoïden zijn bio-actieve stofjes in planten met een (meestal) felle kleur. Een paar van hun gunstige eigenschappen: ze zijn goed voor je immuunsysteem, gezichtsvermogen, zorgen voor bescherming tegen verbranding door de zon, bescherming tegen metabool syndroom en bescherming tegen hart- en vaatziekten,  werken als anti-oxidant tegen vrije radicalen, zijn in verband gebracht met sterkere botten en ze verlagen de kans op een beroerte.

Los van de kleurstof zit er in wortel- en knolgewassen nog een interessant stofje: salicylzuur. Salicylzuur is een natuurlijke ontstekingsremmer. Dat is interessant, zeker als je last hebt van een auto-immuun- of chronische ziekte, omdat ontstekingen aan de basis daarvan liggen. Nog een reden dus om wortel- en knolgewassen vaker op het menu te zetten! Ik houd zelf absoluut niet van een wortel uit het vuistje en gekookte wortelen zijn ook niet bepaald mijn favoriet. Ik verwerk ze het liefst geraspt in een salade, zoals bijvoorbeeld in deze wortel-knolselderijsalade. De knolselderij levert een extra hoeveelheid salicylzuur. De combinatie met olijfolie verbetert de opname. En last but not least, hij is erg lekker en in een handomdraai klaar!

Wortel-selderijsalade

Wat heb je nodig (naar behoefte en smaak):

– wortel en knolselderij in gelijke hoeveelheid
– handje rozijnen
– kipfilet
– 4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
– 1 eetlepel citroensap

Hoe maak je het:

– snij de kipfilet in blokjes en bak met wat zout en peper goed gaar
– schil en rasp de wortel en de knolselderij
– voeg de rozijnen en de kipfilet toe aan de groente
– besprenkel met de olijfolie en citroensap

Smaakte het? Heb je een ander lekker recept met wortel? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *