Hoe maak je de juiste keuze? 3 tips
Leven is voortdurend keuzes maken. Kleine keuzes zoals eenvoudige dagelijkse beslissingen en grote keuzes die levensveranderend kunnen zijn. Kiezen is soms lastig, En het liefst maak je de juiste keuze. Zo doe je dat.
Wat is keuzestress?
Keuzestress is stress of spanning doordat je in de veelheid aan opties niet weet wat je moet kiezen, of omdat je niet weet hoe je een keuze maakt. Bij sociale bezigheden wordt keuzestress vaak veroorzaakt door FOMO, the Fear Of Missing Out. Bang zijn om iets te missen. Als je kiest voor het één, kan je niet naar het ander. We kunnen helaas niet op 2 plekken tegelijk zijn, dus kan je maar beter voluit genieten van dat waar je voor hebt gekozen. In de supermarkt kan je last hebben van keuzestress door het enorme aanbod. Dat maakt het de twijfelkonten onder ons niet makkelijker. Ook een grote of moeilijke keuze kan stress geven.
Waarom is het moeilijk om keuzes te maken?
In een wereld waarin alles mogelijk is en de opties talrijk zijn, kan het behoorlijk lastig zijn om de juiste keuze te maken. Kijk maar eens naar voeding: elke producent prijst graag de "gezonde voordelen" van zijn product aan. Maar zijn al die producten wel echt zo gezond? Of, in een heel andere categorie, de keuzes die je maakt in het opvoeden van je kinderen. Waar doe je goed aan? Onvolledige informatie hebben of niet weten wat je moet geloven, maakt keuzes maken lastig. Niet goed weten of voelen wat je wilt of wat bij je past, ook. En bang zijn om fouten te maken helpt ook niet erg bij het maken van keuzes.
Zó leer je keuzes maken
Wat goed is voor de één, hoeft niet goed te zijn voor een ander. Dat maakt de juiste keuze altijd persoonlijk (op enkele generieke waarheden na; zo is het kiezen om te stoppen met roken voor iedereen de juiste keuze gelet op de gezondheidsnadelen). Het belangrijkst is dat jouw keuze in lijn is het jouw waarden en doelen. Je intuïtie en de verbinding tussen je hoofd en je hart kan daarbij een belangrijke gids zijn.
Voor kleinere keuzes (in de categorie "wat eten we vandaag") kan je keuzes maken leren door het gewoon te doen. Boontjes of broccoli? Gezond of ongezond? Als je hier over de grotere linie een gezonde balans in houdt, maakt het op microniveau niet zoveel uit. Ik kan je trouwens wel op weg helpen met de gezonde keuzes voor je voeding. Lees deze blog over gezonde voeding maar eens. Dat geldt ook voor beweging en ontspanning. Zo, lekker al drie onderwerpen die je kunt aftikken ;-). Voor de Grote Keuzes die je te maken hebt, helpt het om duidelijk te definiëren wat je wilt bereiken. Wat zijn je lange termijn doelen en hoe past deze beslissing daarin?
1. Informatie verzamelen en afwegen
Neem de tijd om alle relevante feitelijke informatie te verzamelen die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen. Dit kan inhouden dat je onderzoek doet, advies inwint van anderen en de mogelijke gevolgen van elke optie overweegt. Maak een lijst van de voor- en nadelen van elke optie. Dit kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de mogelijke uitkomsten en om de consequenties van je beslissing te evalueren.
2. Hart, gevoel en intuïtie laten spreken
Neem ook je gevoel, je intuïtie mee in deze fase. Luister naar je innerlijke stem en vertrouw op je instincten. Je kunt deze meenemen in je lijstje. De beste beslissingen worden vaak genomen door hart en hoofd te laten samenwerken. Tot slot, neem niet overhaast een beslissing. Geef jezelf de tijd om alle opties te overwegen en doorvoelen. Slaap er een nachtje over. Zo maak je een weloverwogen keuze.
3. Flexibiliteit en lerend vermogen aanzetten
Wees bereid om je opties aan te passen als je inzichten gedurende het keuzeproces veranderen. Misschien leiden adviezen die je inwint tot een ander perspectief, waardoor er opties bijkomen of afvallen. Leer van het proces, maar ook van de struikelblokken die je tegen komt. Gebruik ze om je keuze beter te maken. En tot slot, reflecteer regelmatig op je keuzeproces, maar ook op de beslissingen en de uitkomsten ervan. Dit kan je helpen om bewuster te worden van je eigen denkprocessen en om te groeien als beslisser.
Is het erg om een verkeerde keuze te maken?
Het is maar de vraag of "de verkeerde keuze" bestaat. Heel vaak heb je zelf sturing in hoe je keuze uitpakt. Met een positieve mindset kan je de meeste keuzes positief beïnvloeden. Het is al een hele belangrijke stap dàt je hebt gekozen: je hebt beweging in gang gezet. Pakt het verkeerd uit en kan je niet zelf bijsturen? Accepteer en maak een nieuwe keuze. Niets is voor altijd; je hebt ècht altijd de keuze om een andere keuze te maken. Je hoeft niet voor iemand anders trouw te blijven aan een gemaakte keuze die voor jou verkeerd uitpakt. Blijf vooral trouw aan jezelf. En denk de "foute keuze" om: je hebt er in ieder geval van geleerd!
Beter iets kiezen dan niets kiezen
Het maken van keuzes is een integraal onderdeel van het leven. Hoe moeilijk soms ook, oefening baart kunst. Keuzes maken geeft je regie over je eigen leven. Je neemt zelf de touwtjes in handen en bent niet afhankelijk van wat anderen vinden, zeggen of denken dat goed is voor jou. En dat helpt je groeien als mens. Bedenk dat kiezen belangrijker is dan niets doen. Leg de lat niet meteen zo hoog dat je altijd de juiste keuze moet maken. Keuzes gaan maken is een onderdeel van nieuwe gewoontes aanleren. Hierover gaat een heel hoofdstuk uit mijn boek Terug naar je energieke zelf. En met het online programma Oergezonde mindset ontwikkel je in drie maanden tijd een gezonde mindset en gezonde gewoontes. Lekker praktisch en effectief!