Carnivoor dieet: dit moet je weten. Met weekmenu.

Bij het carnivoor dieet eet je uitsluitend dierlijk. Is dat wel gezond? Krijg je dan geen tekorten? Waarom zou je carnivoor eten? Wat zijn de voor- en nadelen? Hier krijg je antwoorden, mijn ervaringen èn een weekmenu.

Carnivoor dieet: wat mag je eten?

Het carnivoor dieet is strikt en beperkt tot uitsluitend dierlijke producten. De belangrijkste voedingsmiddelen zijn:

  • Vlees: Rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, wild en gevogelte.
  • Vis, schelp- en schaaldieren: Alle soorten vis, garnalen, krab, kreeft en andere zeevruchten.
  • Orgaanvlees: Lever, nieren, hart, en ander orgaanvlees.
  • Dierlijke vetten: Boter, reuzel, talg, ossewit, ghee.
  • Eieren: Kippen-, eenden- en ganzeneieren.
  • Zuivel: Volvette ongezoete zuivel zoals kaas, room en yoghurt. In de meest strikte versie van het carnivoor dieet (het 'Lions Diet') past geen zuivel. Ook als je gevoelig bent voor lactose (melksuiker) en caseïne (melkeiwit) kan je zuivel beter niet eten.

Je eet bij een carnivoor dieet dus geen koolhydraten. Je haalt je energie uit eiwitten en vetten. Het wordt gezien als een extreme variant van het ketogeen dieet. Maar het doel van het carnivoor dieet is niet om in ketose te zijn. Vaak raak je ook niet in ketose, vanwege de grote hoeveelheid eiwitten die je eet. Deze worden omgezet in glucose. Dat zorgt ervoor dat je niet in ketose komt. Weet je niet precies wat ketose is? Lees dan even deze blog over het ketogeen dieet.

Wat eet je niet op dit dieet?

Tijdens het carnivoor dieet worden dus geen plantaardige voedingsmiddelen gegeten. Denk aan:

  • Groenten: Alle soorten groenten.
  • Fruit: Alle soorten fruit.
  • Granen en Peulvruchten: Rijst, tarwe, haver, bonen, linzen, enz.
  • Noten en Zaden: Amandelen, walnoten, pistachenoten, zonnebloempitten, enz.
  • Suikers en zetmelen: Alle suikerhoudende producten en zetmeelrijke voedingsmiddelen.
  • Alcohol: dus geen wijn of bier.
  • Koffie, thee en kruiden: in de meest strikte versie eet en drink je ook deze niet.

Er bestaat niet zoiets als een carnivoor dieet met een beetje groenten en fruit. Als je wel wat groenten en fruit eet op een carnivoor dieet, dan heet dat 'ketovoor'. Je volgt dan een ketogeen dieet, met de nadruk op dierlijke voeding. Zelfs als je zuivel en kruiden eet, en koffie en thee drinkt, doe je strikt genomen geen volledig carnivoor dieet. Het is maar net hoe ver je wilt gaan, wat voor jouw lijf nodig is en wat voor jou oké voelt. Geen groenten en fruit eten is niet voor iedereen goed of makkelijk. Vraag je dan ook af waarom jij kiest voor een volledig dierlijk voedingspatroon.

Waarom zou je een carnivoor dieet gaan doen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om dit dieet te volgen. In mijn ogen is het vooral interessant bij chronische gezondheidsklachten. Als je al vanalles hebt geprobeerd en niets werkt, kan het helpen om je voeding een tijdje te beperken. Het carnivoor dieet is dan een goede optie, omdat bij veel chronische klachten de darmen centraal staan. Vaak wordt gezegd dat vezels nodig zijn voor onze darmen. Dat is een hardnekkig misverstand. Als je geen vezels eet, kunnen je darmen juist tot rust komen. Het carnivoor dieet heeft dan ook effect op de werking van je darmen:

  • De eerste dagen kan je meer last van je buik krijgen en zelfs diarree. Dat komt doordat de samenstelling van je darmmicrobioom verandert.
  • De frequentie van je ontlasting kan sterk afnemen. Dat komt doordat dierlijke voeding vrijwel volledig wordt opgenomen, in tegenstelling tot plantaardige voeding.
  • Bij veel mensen nemen buikklachten af. Plantaardige vezels die niet verteerd worden, kunnen de darm prikkelen.
  • Darmklachten hangen vaak samen met de samenstelling van jouw darmmicrobioom, waarvoor vezels een bron van voedsel zijn. De afwezigheid van vezels kan ervoor zorgen dat bacteriesoorten die overlast in je buik veroorzaken, verdwijnen.

Het carnivoor dieet heeft ook positieve gevolgen voor cruciale lichaamsprocessen. Het zorgt namelijk voor een verbetering van de bloedsuikerregulatie en vermindering van ontstekingen.

Verbetering van bloedsuikerregulatie

De bloedsuikerregulatie herstelt zich doordat je geen suiker eet. De alvleesklier maakt daardoor veel minder insuline aan. Dit leidt tot een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook verdwijnen je energiedips, waardoor je energie gelijkmatiger is. Daarnaast verbetert de gevoeligheid voor insuline. Daardoor vermindert insulineresistentie. Insulineresistentie verstoort je stofwisseling (metabolisme). Je krijgt op een carnivoor dieet dus een gezonder metabolisme.

Vermindering van ontstekingen

Het carnivoor dieet vermindert ontstekingen op vier manieren:

  • Bij insulineresistentie is de ontstekingsgraad verhoogd doordat vetweefsel ontstoken raakt. Het carnivoor dieet vermindert insulineresistentie.
  • Hoge bloedsuikerwaarden door het eten van veel koolhydraten, activeren het immuunsysteem. Suiker in de bloedvaten veroorzaakt namelijk schade. Door het carnivoor dieet verlagen je bloedsuikerwaarden en dus de schade in je bloedvaten.
  • Hoge bloedsuikerwaarden en insulineresistentie zorgen voor meer vrije zuustof-radicalen. Deze kunnen cellulaire schade en ontstekingsreacties veroorzaken. Het carnivoor dieet verlaagt bloedsuikerwaarden en insuline, waardoor er minder vrije zuurstof-radicalen zijn.
  • Verschillende stoffen uit planten veroorzaken ontstekingen. Bij het carnivoor dieet eet je deze niet. Daardoor verminderen ontstekingen in je lichaam.

Wat zijn de nadelen van het carnivoor dieet?

Het dieet wordt snel saai en eentonig. De keuze in voeding is immers beperkt. Ook in sociaal opzicht is het niet altijd gezellig. Dat maakt het lastig vol te houden op de langere termijn. Hoewel bijvoorbeeld uit eten gaan juist geen probleem hoeft te zijn, als je het juiste restaurant kiest. Vaak staan er wel vlees- of visgerechten op de kaart en de groenten kan je laten liggen.

Wel is het zo dat je tekorten kunt krijgen aan voedingsstoffen die alleen in planten voorkomen. Als je voldoende orgaanvlees eet, is dit meestal geen probleem. Orgaanvlees is zeer rijk aan voedingsstoffen. Maar je moet ook weer uit kijken dat je niet teveel orgaanvlees eet, omdat je dan van sommige voedingsstoffen, zoals vitamine A, juist teveel binnen krijgt. Wil je geen orgaanvlees eten of lust je dit niet, dan is het verstandig om aanvullende voedingssupplementen te nemen.

Carnivoor dieet en voedingssupplementen

Welke voedingssupplementen kan je overwegen om tekorten te voorkomen? Denk aan:

  • een multivitamine voor de dagelijkste aanvulling van voedingsstoffen
  • een multimineralen complex om de zuurbalans te reguleren
  • elektrolyten (magnesium, kalium, natrium) omdat je deze minder binnenkrijgt en meer verbruikt. Je verliest ze ook snel als je zweet. Heb je veel last van je spieren en een slap gevoel of duizeligheid bij het opstaan, dan zijn elektrolyten zeker een aanrader.

Is het carnivoor dieet geschikt voor vrouwen?

Ja. Absoluut. Maar er zijn wel enkele aandachtspunten. Zo is het belangrijk om te letten op:

Voldoende eten. Het kan een valkuil zijn om te weinig te eten, bijvoorbeeld omdat je niet gewend bent om veel vlees te eten. Als je veel en snel afvalt, is dat een teken dat je te weinig eet en daardoor te weinig energie (calorieën) binnen krijgt. Niet de bedoeling.

Het eten van voldoende vetten. Belangrijk voor je hormoonbalans. Vetten zijn de basis van de onder meer de geslachtshormoonhuishouding. Eet je deze te weinig, dan raken je hormonen uit balans. Voeg daarom altijd extra gezonde (dierlijke) vetten toe aan je maaltijd.

Aanvulling van specifieke voedingsstoffen, zoals foliumzuur, jodium, calcium. Deze spelen een rol in de vrouwelijke hormoonhuishouding en de spier- en botgezondheid. Als je geen zuivel eet, is het innemen van extra calcium aan te raden, zeker rond de menopauze, omdat het risico op botontkalking dan toeneemt.

Is het wel een duurzaam dieet?

Het wordt vaak niet als duurzaam gezien, omdat het volledig dierlijk is. Toch kan je ook op dit gebied duurzame keuzes maken. Je kunt vlees eten van dieren die in de vrije natuur lopen, bijvoorbeeld Schotse Hooglanders. Dieren die niet worden bijgevoerd en geen antibiotica krijgen. Hetzelfde geldt voor vis en gevogelte. Dit is ook nog eens beter voor je gezondheid. Enkele voorbeelden van aanbieders zijn www.schotsehooglanders.nl en www.dewoestegrond.nl.

Mijn ervaring met het carnivoor dieet

Mijn ervaring is dat het carnivoor dieet in het begin uitdagend is. Vooral omdat je een knop moet omzetten: je eet heel anders dan voorheen. Na die omschakeling is het goed te doen. Je bent lekker snel klaar met koken, maar na een paar weken wordt het wel saai. Eten wordt heel functioneel. Wat ik het meest miste, was een makkelijke to-go lunch. Daarom ontwikkelde ik dit carnivoor 'brood' recept. Makkelijk meenemen en beleggen, top voor naar je werk bijvoorbeeld.

Ik heb trouwens ook aan den lijve ervaren dat het eten van voldoende vetten super belangrijk is en dat je als vrouw echt aanvullingen nodig hebt. Toen ik dat op de rit had, hield ik het ook weer veel gemakkelijker vol. Waarom ik het nog steeds doe? Dat ik geen buikklachten meer heb, weegt voor mij voor zwaarder dan de eentonigheid. Wel maak ik 'sociale uitzonderingen' waarbij ik dus soms toch een minimale hoeveelheid groenten of fruit eet. En een wijntje drink. Op deze manier hou ik het vol. Overweeg je een carnivoor dieet, begin dan goed voorbereid en goed geïnformeerd, zodat je weet wat je kunt verwachten. Liever begeleid overstappen? Alles wat je moet weten, een plek om je vragen te stellen en om samen met anderen het carnivoor avontuur aan te gaan krijg je in de Carnivoor Challenge. Lees hier meer over de Carnivoor Challenge en doe mee!

Tot slot: hoe het carnivoor dieet het beste voor jou werkt, is een kwestie van trial and error. Ga je voor een 100% Lions Diet, houd je koffie, thee, kruiden en soms een glas wijn er in, ga je toch beter op ketovoor? Up to you. Luister naar je lichaam, doe wat goed voelt en ga voor lange termijn succes. Dat werkt altijd beter dan kort, streng en er daarna geen zin meer in hebben. Ik spreek uit ervaring ;-).

Carnivoor weekmenu

Veel mensen vinden het lastig om te starten met het carnivoor dieet. En hebben moeite om hun weg er in te vinden. Had ik ook. Omdat ik weet waar je doorheen moet, heb ik het je makkelijk gemaakt met een carnivoor weekmenu. Vraag het hier aan: