Psycho-Neuro-Immunologie

De Psycho-Neuro-Immunologie (PNI) is de wetenschap die zich bezighoudt met de invloed van emoties (“psycho”) en het zenuwstelsel (“neuro”) op het immuunsysteem (“immuno”). Het gaat dus over ziek-en-beter-worden: elke ziekte begint bij een falend immuunsysteem.

Het zenuwstelsel en de psyche hebben grote invloed op het immuunsysteem. Alle systemen in het lichaam, zoals de hersenen, de spijsvertering, het hart- en vaatstelsel, het spierstelsel en het immuunsysteem, communiceren voortdurend met elkaar. Als er iets mis gaat in één systeem, dan kan dat leiden tot een verstoring in een ander systeem. Een psychische stoornis zoals depressiviteit of een stoornis in het immuunsysteem zoals een allergie, kan ontstaan doordat er in de darmen iets mis is gegaan. Darmklachten kunnen op hun beurt weer veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een tekort aan energie als gevolg van stress.

De PNI kijkt nooit alleen naar symptomen, maar zoekt naar de oorzaak van het ontstaan van de symptomen: wanneer zijn ze ontstaan, welke factoren en omstandigheden hebben een rol gespeeld bij het ontstaan ervan, welke onderliggende systemen kunnen een rol spelen? Hiervoor is gedegen kennis van anatomie, fysiologie en biochemie vereist. Deze drie pijlers nemen dan ook een belangrijke plek in binnen de PNI.

Om tot een diagnose te komen, worden in de PNI de klachten in een uitgebreid vraaggesprek in kaart gebracht. Soms zijn aanvullende testen nodig, zoals een darmflora-onderzoek of bloedtesten. Er wordt gezocht naar de meest waarschijnlijke diagnose, waarop een individueel therapie-advies van voeding, voedingssupplementen en leefstijl wordt gebaseerd. Deze therapie wordt in vervolgafspraken geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.

Voeding neemt een centrale plek in binnen de PNI:

“Wat dan ook de vader van een ziekte is, de moeder is altijd een verkeerde voeding.”

Dit eeuwenoude principe van Hippocrates van Kos vormt de grondslag voor de orthomoleculaire therapie volgens de PNI. Zowel voeding als hoge doseringen voedingsstoffen in de vorm van supplementen kunnen processen in het lichaam terug in balans brengen waardoor aandoeningen kunnen genezen.

Naast voeding spelen slaap, ontspanning en beweging een belangrijke rol. Al deze elementen samen, gecombineerd met af en toe eens lekker uit je comfortzone stappen, vormen de basis van de PNI-behandeling.

Mijn behandelingen zijn gebaseerd op PNI-inzichten. Dat betekent dat alle elementen daarin een plaats hebben en dat je een integrale aanpak krijgt om je leefstijl te veranderen en van je chronische gezondheidsklachten af te komen. Een aanpak die mij heeft geholpen mijn gezondheidsproblemen onder controle te krijgen. En als het mij is gelukt, dan kan jij het ook, zeker met mijn hulp! Lees hier hoe mijn aanpak er uitziet en vraag een gratis adviesgesprek aan waarin je kennismaakt met mijn werkwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *