Less is more: meer energie door minder suiker

Yes, you read that right! Gek hè! Hoewel suiker (in de vorm van glucose) brandstof en dus energie is voor je lijf, krijg je méér energie van het eten van mìnder suiker (koolhydraten). Komt doordat ons lijf niet gemaakt is voor het verwerken van excessieve hoeveelheden koolhydraten. Die 200 gram koolhydraten per dag die je van het Voedingscentrum mag eten, is echt way too much. Zo’n 80 gram per dag kan je lijf handelen, meer niet. Van meer word je moe.

Dat werkt zo. Koolhydraten worden in je lichaam afgebroken tot glucose. Glucose wordt verbrand in de cellen en levert zo energie. Daar kunnen je cellen dan weer van doen wat ze moeten doen. Tot dusver niets aan de hand. Cellen kunnen echter niet onbeperkt glucose verbranden. Genoeg is genoeg; als ze vol zitten met energie dan willen ze niet nog méér. Nu zou je denken: geen probleem, want als er dan nog glucose over is, dan heb je een voorraadje voor als cellen weer energie nodig hebben. Maar zo werkt het jammergenoeg dus niet. Glucose heeft de vervelende eigenschap dat het je bloedvaten beschadigt. Je lijf wil dit zo snel mogelijk de bloedbaan uit hebben. Niet gebruikte glucosemoleculen worden daarom afgevoerd naar de lever en aldaar omgezet in vet. Zo worden ze in feite opgeslagen voor later gebruik. Handig? Ooit, In Den Oer, wel. Voedsel was toen eerder schaars dan overvloedig aanwezig; als er dus eens meer dan genoeg was, dan was het handig als je lijf flink wat kon opslaan voor een komende barre tijd. In Den Huidige Tijd hebben we niet meer zo’n last van  schaarste. Sparen is dus ook niet meer echt nodig. Helaas werkt het systeem nog hetzelfde en sparen we ondanks overvloed lekker door.

Dat opgeslagen vet, daar heb je niet zoveel aan als je het niet fatsoenlijk kunt verbranden.”A moment on the lips, forever on the hips” wordt dan nog werkelijkheid ook ;-)… En als je lijf gewend is om te functioneren op glucose (koolhydraten dus), dan zal het niet zo makkelijk te porren zijn om vet te gaan gebruiken als energiebron. Vet verbranden is een lastiger proces dan glucose verbranden. Vet verbranden kost iets meer energie dan glucose verbranden. Het levert trouwens wel veel meer energie op dan glucoseverbranding, maar het lichaam kijkt meestal niet vooruit: het moet het doen met wat er is. Zo lang er glucose is, zal het glucose als brandstof gebruiken. Een default-plan, noemen we dat.

Wil je van dat opgeslagen vet af, dan zal je je lijf moeten dwingen om over te schakelen op vetverbranding. Dat kost wat moeite, maar het levert je ook heel veel op. Energie vooral. En dat was nou precies wat je wilde, toch?!

Het gebruiken van vet als voornaamste brandstof, vetverbanding dus, heet “ketose”. Bij de verbranding van vetzuren ontstaan “ketonen” als bijproduct, vandaar de naam. Produceer je eenmaal ketonen (dat is onder andere te meten in je urine met behulp van zogenaamde ketostix), dan weet je dus dat je vet aan het verbranden bent. Handuuuuugggg! De ketonen kunnen zelf ook als brandstof worden gebruikt. Met name de hersenen gebruiken die graag. En dat merk je meteen in je hoofd!

Meer energie is één ding, maar er zijn nog andere redenen waarom goed vet kunnen verbranden een goed idee is:

  • het helpt je bij het verliezen van gewicht. Je lijf kan, als je eenmaal fat-adapted bent, oftewel als je goed in staat bent om vetten als brandstof te gebruiken, de in je lichaam opgeslagen vetten gebruiken als brandstof. Door minder vetten te eten, dwing je je lichaam de opgeslagen vetten te verbranden en daardoor val je af.
  • het heeft het een gunstig effect op veel chronische ziektebeelden en ernstige ziekten zoals kanker. Kankercellen kunnen uitsluitend glucose verbranden. Door ze deze brandstof te onthouden, kunnen ze zichzelf dus niet meer goed in stand houden. Bij andere ziektebeelden, waarbij het immuunsysteem actief is, heeft je lijf veel glucose nodig om het immuunsysteem aan de gang te houden. Ook dat kan nou eenmaal uitsluitend op glucose draaien. Als je goed vetten kunt verbranden, kan alle beschikbare glucose naar het immuunsysteem en draaien andere systemen op vetten. Daardoor vindt geen strijd meer plaats om de beschikbare energie: er is genoeg voor iedereen. En dat voel je!

Wat je kunt doen om je vetverbranding weer aan te zetten? Daarover vertel ik je volgende week alles!

Meer weten? Ik hoor graag van je!

~ Femke
www.voedenderwijs.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *